top of page

Európska norma Ecodesign 2022

Už v roku 2015 európske krajiny prejavili vôľu implementovať smernice v prospech výrobkov navrhovaných s ohľadom na životné prostredie. V súlade s požiadavkami na energetickú hospodárnosť zaviedla norma pre ekodizajn špecifické označovanie spotrebičov. Ďalším krokom, v roku 2022, je pridanie úrovní ekologického výkonu, ktoré budú musieť dosiahnuť všetky vykurovacie zariadenia.



Aký je účel tejto smernice?


Cieľom európskeho nariadenia o ekodizajne je podpora návrhu výrobkov, ktoré kombinujú energetickú účinnosť a racionálne využívanie zdrojov. Cieľom je podporiť ekodizajn energeticky významných spotrebičov, ako sú vykurovacie zariadenia. Táto norma sa musí uplatňovať vo všetkých krajinách Európskej únie, ako aj v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru.


Uplatňovanie tohto nariadenia sa začalo v roku 2015. Od tej doby je zakázané uvádzať na trh a inštalovať spotrebiče s príliš nízkou energetickou náročnosťou, ako sú olejové alebo plynové kotly s triedou účinnosti nižšou ako B.


Ekodizajn ukladá každému spotrebiču energetický štítok, ktorý spotrebiteľom pomáha efektívnejšie, keď chcú porovnávať niekoľko zariadení. Táto smernica by sa nemala bežne vzťahovať na spotrebiče, ktoré sa už používajú, alebo na tie, ktoré sú ešte na sklade u dodávateľov. Zariadenia, ktoré nespĺňajú nové normy, sa však v každom prípade budú postupne vymieňať, najmä s cieľom zlepšiť energetickú hospodárnosť a znížiť účty za energiu.



Čo je nové v nariadení o ekodizajne 2022?


Značka CE, ktorá existuje už mnoho rokov, zaručuje spotrebiteľom, že spotrebiče, ktoré ich obsahujú, nemôžu pri bežnom používaní spôsobiť žiadne riziká. Norma Ecodesign 2022 prináša jednotlivcom nové informácie:


  1. Zvýšená bezpečnosť: určité zastarané technológie už nebudú možné používať.

  2. Úspory energie: pretože vykurovacie zariadenia budú musieť byť energeticky efektívnejšie, budú efektívnejšie aj z hľadiska spotreby paliva.

  3. Ľahké porovnanie: pretože štítok bude musieť byť uvedený na všetkých spotrebičoch v rovnakej kategórii, je ľahšie porovnať ich výkon.

  4. Pozitívny ekologický dopad: zariadenia budú tiež menej znečisťovať európsku normu.

Aké informácie sú na štítkoch?


Súčasné označovanie vykurovacích zariadení (kachle, vložky, kotly, zásobníky teplej vody ...) obsahuje niekoľko údajov:


  • názov produktu

  • jeho značka

  • jeho obchodná referencia

  • jeho priamy a nepriamy výkon (v kW)

  • jeho trieda energetickej účinnosti od G (najhorší výkon) po A ++ (najlepší výkon)

  • ekologické údaje, ako je miera emisií jemných častíc a oxidu uhličitého

  • pre kotly menovitá alebo užitočná účinnosť: pomer medzi výkonom paliva a tepelným výkonom dodávaným do vykurovacej vody

  • pre tepelné čerpadlá (tepelné čerpadlá) koeficient výkonu: pomer medzi tepelným výkonom a spotrebou elektrickej energie

Keď nariadenie o ekodizajne vstúpi do platnosti, budú poskytnuté nové informácie:


  • množstvo znečisťujúcich látok potenciálne nebezpečných pre živé bytosti a / alebo životné prostredie, ako sú oxid dusnatý, oxid uhoľnatý, plynné organické zlúčeniny atď. energetická účinnosť, ktorá zohľadňuje vplyvy na životné prostredie a kolísanie spotreby energie v danom období

  • použitie: sezónna energetická účinnosť ETAS (najmä pre kotly) a sezónny koeficient výkonu SCOP (pre tepelné čerpadlá) určujú energetickú účinnosť za dané časové obdobie.


Recent Posts

See All
bottom of page