top of page

Aké drevo je najlepšie na horenie?

Updated: Aug 16, 2019



Aby bol váž kozub alebo pec plno účinný, je veľmi podstatné vybrať správny druh dreva ktorý zvýši efektívnosť horenia. Každá drevina horí iným spôsobom a má rôznu výhrevnosť.  Je podstatné aby drevo ktoré sa používa bolo tvrdé ako napríklad : Buk, Jasan, Dub, Hrab alebo drevá ovocných stromov. Týmto zaručíte nie len pekne vyzerajúce plamene ale aj veľké množstvo rozžeravených uhlíkov z ktorých sála príjemné teplo počas niekoľkých hodín.



Na druhej strane spektra je drevo ktoré sa neodporúča používať a to je: chemicky ošetrené drevo, železničné podvaly a lisované drevotrieskové dosky. Tieto by spôsobili rýchle znečistenie ohniska a komína ale hlavne by uškodili vášmu zdraviu cez nebezpečné toxické exhaláty a výpary.


Sušenie

Je veľmi dôležitý proces ktorým drevo musí prejsť aby sa dalo poriadne využiť. Vlhké drevo uvoľňuje veľké množstvo dymu, produkuje málo plameňov a spôsobuje zanesenie ohniska, znečistenie ochranného skla a upchatie komína. Ak sa rozhodnete drevo si spracovať sami  guľatinu a veľké polená je treba naštiepať na malé polienka. Následovne drevo skladujte na krytom a vetranom mieste, chránené pred dažďom. Doba sušenia trvá s pravidla 2 roky. Samozrejme, drevo sa vždy dá zakúpiť aj od firmy, čo je drahšie ale ušetrí vám veľa času.


Aké drevá sú najlepšie?

Dub, Buk a Jasan, Hrab, ovocné stromy – na horenie do kozubov alebo grilovačky

Breza, Lipa, Gaštan,  Vŕba – dobré drevo na zakúrenie, vďaka rýchlej horlavosti



Upozornenie :

Ihličnany ( živicové drevo ) – Spôsobuje prudké vystreľovanie uhlíkov a v nich obsiahnutá živica zanáša a upcháva komíny. neodporúčame používať.



340 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page