top of page

O KRBOVÝCH VLOŽKÁCH HOXTER, 1. ČASŤ: Z ČOHO SA SKLADÁ ŠAMOT

Chceli by sme vám predstaviť sériu článkov, v ktorých vás postupne veľmi detailne zoznámime s jednotlivými komponentmi, z ktorých sa produkty Hoxter skladajú. Veríme, že každý drobný detail si zaslúži pozornosť, a zároveň je súčasťou väčšieho celku, ktorý musí harmonicky fungovať.




V prvom diely by sme sa chceli venovať materiálu, ktorý je s ohňom nerozlučne spätý. Hoxter do výsteliek svojich krbových vložiek a akumulačných pecí používa výhradne prírodný materiál, a to vypaľovaný šamot. Svetlý šamot je produkovaný nemeckým výrobcom s viac ako 160 ročnou tradíciou, Wolfshöher Tonwerke.

Šamot ako taký, sa skladá iba z troch zložiek: hlina, vypálená hlina a voda. Aj napriek zdanlivej jednoduchosti je výroba komplexných procesom, ktorý trvá od ťažby surového materiálu po hotový výrobok celkom 2 týždne. Vlastná produkcia začína preosievaním a pomletím vyťaženej hliny a následným premiešaním s už vypálenou a zomletou hlinou. Pomer sa stanoví v závislosti od účelu použitia. Výsledná zmes je potom formovaná a ťahaná do požadovaných tvarov a následne delená drôtom. Presný finálny tvar je dosiahnutý lisovaním. Potom nasleduje proces sušenia, kedy je šamot 4 dni vystavený teplote 40 °C a cieľová vlhkosť nesmie byť vyššia ako 3%. Vysúšaním však proces nekončí, pretože kryštalická štruktúra materiálu vzniká až pri prejdení vysokou teplotou.

Šamot, ktorý je len vysušený a použitý v ohnisku, nikdy nedosiahne požadované mechanické vlastnosti. Tento proces musí byť riadený, z tohto dôvodu šamot, ktorý je použitý v krbových vložkách Hoxter, prechádza kontrolovaným vypaľovaním. Materiál je po dobu 30 hod. postupne ohrievaný v špeciálnych peciach na teplotu 1 140 °C, na tejto teplote je držaný 15 hod. a potom ďalších 30 hod. teplota pece postupne klesá.


Vďaka kontrolovanému tepelnému spracovaniu šamot dosiahne najlepšie možné mechanické vlastnosti, ale aj extrémnu odolnosť proti vysokej teplote a teplotným šokom. Maximálna prevádzková teplota je garantovaná do 1 200 °C a na teplotné šoky je materiál testovaný. Z každej série je vyňatá vzorka, najprv vystavená teplote 1 200 °C a potom okamžite hodená do vody s teplotou 8 °C. Tento proces sa opakuje celkom 25x a na konci nesmú byť na vzorke viditeľné žiadne trhliny. Len materiál, ktorý úspešne prejde takýmto testovaním, je potom súčasťou produktov HOXTER.

Ako opciu do krbových vložiek Hoxter je ponúkaná aj čoraz populárnejšia čierna varianta šamotu. Tento tmavý šamot je produkovaný nemeckou spoločnosťou Kandern. Je vyrobený z tmavej zmesi materiálu, čím je zaručená jeho farebná homogenita a stálosť. Zároveň prechádza rovnakým spracovaním ako svetlý šamot.


V HOXTER sme presvedčení o najvyššej kvalite našej šamotové výstelky, preto ju podporujeme dvojročnou zárukou.


Viac o firme Hoxter


J&R Inspire, Hoxter & Kráľovič


Originálny článok nájdete tu


52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page